Składniki:

Ugotowana ciecierzyca2 szklanki

Pasta sezamowa - tahini1 łyżka

Oliwa z oliwek3 łyżki

Cytryna1/2 sztuki

Czosnek (opcjonalnie)mały ząbek

Sezam (opcjonalnie)1 łyżeczka

Sól i pieprzile lubisz

Klasyczny hummus

Hummus robi zawrotną karierę. Można go dostać w większości sklepów, barów, restauracji. Najlepiej jednak zrobić go samemu - wybierając intensywność i konsystencję taką jak lubisz. Eksperymentuj z ilością tahini. Spróbuj dolać więcej wody albo grubiej zmielić cieciorkę. Do dzieła!

  1. Jeśli samodzielnie gotowaliście cieciorkę, odstawcie około szklanki wody po gotowaniu. Jeśli korzystacie z takiej z zalewy - nie pozbywajcie się jej. Żeby hummus był naprawdę gładki, warto poświęcić trochę czasu i obrać ziarna cieciorki z łuski, ale nie jest to obowiązkowe.
  2. Do wysokiego naczynia wsyp ziarna cieciorki. Dodaj około 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie) i dolej trochę wody. Dodaj połowę łyżki tahini i zmiksuj na gładką masę. Spróbuj - jeśli nie wyczuwasz smaku sezamu, dodaj pozostałą tahini.
  3. Blenduj hummus do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli potrzeba - dodaj jeszcze wody.
  4. Wyłóż hummus na głęboki talerz. Wygładź powierzchnię łyżką. Polej pozostałą oliwą i posyp odrobiną uprażonego sezamu (opcjonalnie).
  5. Hummus jest idealny jako dip do świeżych warzyw - pokrojonych w słupki marchewek, selera naciowego, papryki itp. Doskonale sprawdza się jako pasta do pieczywa - zarówno do pity jak i tradycyjnego chleba na zakwasie.

Smacznego!

AMANI

AMANI

Jesteśmy pasjonatami gotowania i odkrywania nowych smaków. W pudełkach umieszczamy produkty, które sami lubimy i korzystamy z nich w codziennym gotowaniu.

Przepisy, którymi dzielimy się z Wami zostały wielokrotnie sprawdzone. Te potrawy goszczą na naszym stole na co dzień.