Składniki:

Bakłażany2 szt. ok 500 g

Ciecierzyca1 szklanka

Cebula2 sztuki

Czosnek3 ząbki

Pomidory krojone1 puszka

Koncentrat pomidorowy2 łyżki

Przyprawa do dań z roślin strączkowych2 łyżki

Sól i pieprzile lubisz

Mięsożercy potrzebują:

Dobra kiełbasa1 szt.

Smażone bakłażany z cieciorką w sosie pomidorowym

Bakłażan i ciecierzyca to skłądniki kojarzące się przede wszystkim z kuchnią indyjską. Jednak dzięki obecności przypraw zawartych w mieszance Darów Natury, można nadać im nasz, polski smak. Spróbujcie!

  1. Cieciorkę dokładnie wypłucz i zalej wodą na całą noc. Do wody, w której się moczyła dodaj łyżeczkę soli i szczyptę mielonego kminku. Ugotuj do miekkości.
  2. Bakłażany pokrój na około półcentymetrowe plastry. Obficie posyp solą i zostaw na sutku na około 30 minut. Powinny puścić wodę, a wraz z nią pozbyć się charakterystycznej goryczki. Woda z bakłażanów powinna spłukać nadmiar soli. Osusz plastry papierowym ręcznikiem, a nastepnie usmaż je na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek.
  3. W rondelku rozgrzej dwie łyżki oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Mięsożercy dodają też kiełbasę pokrojoną na cienkie plasterki. Smaż półtora minuty, dodaj pokrojone pomidory, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i pół szklanki wody. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, pieprz oraz przyprawę Darów Natury. Duś jeszcze 5 minut i dodaj ugotowaną ciecierzycę, dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni o grubym dnie wyłóż usmażone plastry bakłażana, zalej ciecierzycą w sosie pomidorowym. Przykryj i duś około 15 minut na małym ogniu tak, by nie przypalić plastrów bakłażana. Odkryj danie i pozwól by sos trochę odparował. Powinien być gęsty i oblepiać ciecierzycę.
  5. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub kromką świeżego pieczywa na zakwasie.

Smacznego!

AMANI

AMANI

Jesteśmy pasjonatami gotowania i odkrywania nowych smaków. W pudełkach umieszczamy produkty, które sami lubimy i korzystamy z nich w codziennym gotowaniu.

Przepisy, którymi dzielimy się z Wami zostały wielokrotnie sprawdzone. Te potrawy goszczą na naszym stole na co dzień.